İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Hamilelikte Ağız Sağlığı Etkilenir Mi?

Hamilelikte Diş Ağrısı Tedavisi, Hamilelikte Diş Eti Şişmesi

Hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ve halk arasında bilinen şekliyle her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği inanışı yanlış bir inanıştır. Fakat hamilelik sırasında ağız sağlığında bazı olumsuz değişikliklerin olabileceği de bir gerçektir. En önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon seviyelerindeki artış olup, bu durum dişler üzerindeki plak birikiminin artmasına da etki etmektedir.

Eğer plak uzaklaştırılmazsa diş eti iltihabına (gingivitis) neden olur. Bu durum "hamilelik gingivitisi" adını alır. Diş eti kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalıdır. Bu tablo daha çok 2. üç aylık dönemde hamile kadınların çoğunluğunu farklı şiddette etkiler. (Bakınız, Hamilelikte Diş Eti Hastalıkları Artıyor) Eğer gingivitis zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse periodontitis denilen daha ileri aşamaya dönüşebilir. Bu tablonunda ilerlemesiyle aynı zamanda ‘Hamilelik Tümörü’ gelişme riski de vardır. Bunlar diş eti büyümelerinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlardır. Genellikle kendi haline bırakılmakla beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini engelliyorsa diş hekimi tarafından alınmalıdır. (Bakınız, Hamilelikte Diş Tedavisi)

 

Her Doğumda Bir Diş Kaybedilir Mi?

  • Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle hamile annelerin diş kaybına uğradığı " düşüncesi kısmen yanlıştır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır ve kemik kaybı uzun vadede diş kaybına neden olur.
  • Eğer iyi bir beslenme ile beraber yeterli ağız diş bakımı yapılırsa hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmaz.  
  • Hamilelik sırasında beslenme hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemlidir.

 

Hamilelik Ağız-Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır.
  • Hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesinden geçerek optimal ağız hijyenine kavuşmalı ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmalıdır.
  • Çünkü plak birikimi, ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt ilişki vardır.
  • Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassas yapar.
  • Günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapılarak plak birikimine engel olunmalıdır.
  • Ağız gargaraları ile gargara yapılmalıdır. Ancak kullanılan ağız gargaraları bulantıya neden oluyorsa tuzlu su ile gargara yapılabilir.

 

Diş Hekimine Ne Zaman Gitmelidir?

  • Hamilelik planlanıyorsa hamilelikten önce diş hekimi ziyaret edilmelidir. Daha sonra mecbur kalınmadığı acil durumların dışında tercihen ikinci 3 aylık dönemde diş hekimine gidilmesi önerilmektedir. İlk 3 aylık dönemde X-ray ışınlarından uzak durulması gerekmektedir.
  • Bu şekilde ağız dokularında meydana gelen değişikliklerin ve ağız bakımının etkinliğinin değerlendirilmesi ile birlikte temizlik önerilebilir. Duruma göre son 3 aylık dönemde de tekrar randevu verilebilir. Fakat tüm bu seanslar mümkün olduğunca kısa süreli olmalıdır.