İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Diş Sağlığı için En İyi ve En Kötü Yiyecekler

Bütün vücudumuzun sağlığı yediklerimizle doğrudan ilişkilidir. Ancak söz konusu olan dişlerin sağlığıysa bu ilişkinin biraz daha doğrudan olduğu rahatlıkla görülebilir. Dişler yediklerimiz ve içtiklerimizle ilk temas eden vücut yapılarımızdır ve kötü beslenme alışkanlıkları dişlerin sağlığını kolaylıkla tehlikeye atabilir.

Yediklerimiz dişlerimizi iki şekilde kötü etkiler. Bunlardan birincisi diş çürüklerine yol açan bakterilere fazla fazla yetecek kadar şeker sağlamaktır. Bakteriler bu şekerleri metabolize ederek asit üretir ve bu asit, dişin dışındaki koruyucu yapı olan mine tabakasını aşındırarak çürüklere sebep olur. Bazı yiyecek ve içecekler ise doğrudan dişin beyaz dış tabakasını lekeleyerek kötü bir görünüme sebep olurlar. (Bakınız, Dişin Yapısı)

Hangi Gıdalar Dişler için Kötüdür?

Tatlı abur cuburlar, özellikle de dişe yapışan türde şekerlemeler dişlerin arasında şeker kalmasına sebep olarak bakterilere asit üretmek için bolca malzeme verebilir. Şekerli içecekler de aynı hasara yol açar. Gazlı içeceklerde bulunan asit ise bakterilerin asit üretmesine gerek bırakmadan doğrudan mine tabakasına hasar verebilir. Gazlı içeceklerin verdiği zararı minimuma indirmek için yapılabilecek bir şey, bunları tek başlarına tüketmek yerine yemeklerin yanında tüketmektir. Yemekler gazlı içeceklerdeki asidi nötralize edebilir.

Turunçgiller, özellikle de limon ve greyfurt asidik içerikleri sebebiyle dişler için zorlayıcı olabilir. Bunların suları tüketilirken pipetle içilmesi dişleri koruyacaktır. Turşunun içindeki asit de dişlerin dış tabakasına zarar verebilir, dolayısıyla kararında tüketilmelidir.

Dişleri kolayca lekeleyen içecekler, iyi bilindiği gibi çay, kahve ve kırmızı şaraptır. Eğer dişlerinizin beyazlığını korumak istiyorsanız bunların tüketimini azaltmanız gerekir. Diş sağlığınıza dikkat ediyorsanız yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri genel bir mutfak temizliği yaparak zararlı gıdaları evinizden uzaklaştırmaktır. Bu süreçte buzdolabı nasıl temizlenir önerileri işinize yarayabilir.

 

Hangi Gıdalar Dişler İçin İyidir?

Peki dişle ilgili kötü beslenme alışkanlıklarını nelerle değiştirebilirsiniz? Uzmanlara göre yeşil çay tüketimi diş ve diş etlerinin sağlığını desteklemektedir. (Bakınız, Yeşil Çay Diş ve Diş Etlerinin Dostu) Tüm gazlı ve şekerli içeceklerin yerine su tüketmeniz dişlerin temizliğini korumak ve diş için zararlı olabilecek ağız kuruluğunu önlemek için iyi olacaktır. Ayrıca süt, dişlerin sağlığı için şart olan kalsiyum mineralini bol miktarda içerir. Kalsiyum, kemikleri sağlamlaştırdığı gibi diş minesini de güçlendirir. Eğer süt içmekten hoşlanmıyorsanız yerine peynir, yoğurt gibi diğer süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Yoğurdun içindeki probiyotik yani iyi bakteriler diş çürükleri oluşturan kötü bakterilere karşı denge sağlarlar.

Lif içeriği yüksek gıdalar, çiğnemeyi gerektirerek ağızda salya oluşumunu artıran kereviz, salatalık, havuç gibi sebzeler, ısırırken ve çiğnerken bir yandan diş yüzeyini temizleyen elma ve armut diş sağlığı için iyi tercihler arasındadır. Çilek hem yüksek C vitamini içeriğiyle hem de doğal bir diş beyazlatıcı olan malik asit içeriğiyle diş sağlığını destekler. C vitamini özellikle diş eti sağlığında kilit bir vitamindir. C vitamini eksikliğinde diş etleri hassaslaşır ve diş eti hastalığının görülme riski artar. Limon ve greyfurt kadar asidik olmayan portakal, kivi ve brokoli, çilekle beraber dişler için iyi C vitamini kaynakları arasındadır.

 

Keywords:

buzdolabı nasıl temizlenir