İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Çocuğunuz Dişlerini Fırçalıyor Mu?

Çocukların ağız ve diş sağlığına yeterli önemi vermemeleri ve fırçalama alışkanlığı kazanmamaları, çürük ve plak oluşumunda artışa neden oluyor.

Prof. Dr. Nesrin Eronat tarafından "Sosyo-Ekonomik Düzeyi Düşük 11-13 Yaşındaki Çocuklarda Çürük Sıklığı-İki Yıllık Takip" konulu araştırma, 11-13 yaş arasındaki 217 öğrenci üzerinde yapıldı.

Eronat, yapılan çalışmada iki yıl sonunda çürük ve plak değerlerinde saptanan artışın, tedavi ihtiyacının yanı sıra ağız-diş sağlığı eğitimi ve koruyucu diş hekimliği uygulamaların yapılmasının gerekliliğini gösterdiğini kaydetti. (Bakınız, Çocukların Dişleri Neden Çürüyor?)

Çalışmada tedavi edilmemiş çürük lezyonlarının ilk yıl yüzde 69 oranında olduğu, ikinci yıl bu oranın yüzde 75’e çıktığını ifade eden Eronat, şu bilgileri verdi:

"Çürük ve plak değerlerindeki artışın en önemli nedeni, çocukların ağız ve diş sağlığına yeterli önemi vermemeleri ve fırçalama alışkanlıklarını yeterli düzeyde yerine getirmemeleri olduğu düşünülmektedir. (Bakınız, Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi)

Ayrıca düşük sosyo-ekonomik düzeyin ve hastaların diş tedavilerini yaptırabilmeleri için sosyal güvencelerinin olmaması da etkili olmaktadır. Diş çürüğü sıklığının dağılımında son 20 yıldır belirgin değişimler yaşanmaktadır.

Medeniyetin gelişmesinin bir sonucu olarak karşımıza çıkan ve tüm toplumların yaygın bir halk sağlığı sorunu haline gelen diş çürüğü, gelişmiş ülkelerde düzenli ağız-diş sağlığı eğitim programları ve koruyucu uygulamaların yaygınlaşmasıyla kısmen azaltılabilmiştir."