İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Vücut, İmplant Diş Kökünü Seviyor

Diş İmplantı Nedir? Nasıl Yapılır?

Diş implantının fiyatını hala sürmekte olan araştırmalar yükseltiyor.

Diş sağlığı, insanların en çok hassas olduğu konulardan biri. Genellikle diş doktoruna gitmek çoğu insanın korkulu rüyası. Ancak gelişen teknoloji ve bulunan yeni yöntemlerle diş konusu artık korkulu bir rüya olmaktan çıkıyor. İşte, uzun bir süredir üzerinde çalışılan ve bilim dünyasında pek çok tartışmaya yol açan diş implantı bunlardan biri. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim üyesi Doçent Dr. Ata Anıl, diş implantı hakkında bilmediklerimizi anlattı.

 

Diş İmplantı Nedir?

Doğal diş kökünün yerine yerleştirilen bir çeşit yapay kök, diş implantı olarak adlandırılıyor. Vida, silindir ve kama olmak üzere üç ayrı şekilde çene kemiği içerisine yerleştiriyor ve ağız içine yapılan protezler diş etinden ağız boşluğuna doğru uzanan implantın üzerine yerleştiriliyor. (Bakınız, İmplant Tedavisi)

 

Yapay Kök Hangi Maddeden Yapılıyor?

Bu yapay diş kökü (implant), doğada reaktif olarak yani mutlaka başka bir madde ile beraber bulunan, titanyum maddesinden yapılıyor. Titanyumun hiçbir yan etkisi yok. Birlikte kullanıldığı maddeyle kolayca uyum sağladığı için vücudun yabancı maddelere karşı gösterdiği tepkiyi en az seviyeye indiriyor. Titanyum, ortamda bulunan oksijeni alıyor ve reaksiyona giriyor. Başka bir deyişle oksitleniyor ve üzeri özel bir doku ile kaplanıyor. Vücudun herhangi bir dokusu, oluşan bu özel oksit tabakayı kendinden bir madde olarak görüyor ve kolayca üzerine yapışabiliyor. Böylece cansız titanyum diş kökü, doğal kemik dokusu ile kaynaşıyor. Bundan dolayı da yapay kök vücuda uyum sağlıyor ve vücuttan atılmıyor. (Bakınız, İmplantın Başarısı)

 

Uygulama Yerleri Nelerdir?

Öncelikle tamamen dişsiz olan çenelerde kolaylıkla uygulanabiliyor. Bu tip çenelerde diş implantı kullanarak sabit köprüler yapılabiliyor, tam bir takma dişin ağız içerisinde oynamadan durması sağlanabiliyor. Tek taraflı diş kayıplarında diş implantları ile takıp çıkarılan kısmi protez yerine sabit köprü yapmak mümkün. Hemen çekilen bir dişin yerine veya daha önce çekilmiş diş boşluğuna yandaki dişlere zarar vermeden yeni bir diş yerleştirilebiliyor. Ayrıca diş eti hastalığı tedavisinden sonra sallanan dişlerin sabitlenmesinde de uygulanabiliyor.

 

Herkese Uygulanabilir mi?

Çenelerinde yeterli miktarda kemik bulunan kişiler implant yöntemine başvurabilir. İmplantın uygulanabilmesi için gerekli olan en önemli unsur hastanın çene kemiği yapısı ve kemik oranı. Çenedeki kemik oranı yeterli değilse implant yöntemini uygulamak kemik grefti ve kemik tozu tedavileriyle mümkün olabiliyor. (Bakınız, Kemik Eksikliğinde İmplant Tedavisi)

 

Nasıl Yapılır?

İmplant uygulamasında tedavi, implantın tipine ve hastanın sağlık durumuna göre değişiyor. Genellikle pekçok hastaya normal diş muayenehanelerinde lokal anestezi kullanılarak tatbik edilebiliyor. Ancak bazı hastaların uygulamadan sonra kısa bir süre hastanede bakıma alınmaları gerekebiliyor. (Bakınız, İmplant Nasıl Yapılır Aşamaları)

 

Uygulamanın Safhaları Var mı?

İmplant uygulamasının ilk safhası yapay ya da cansız diş kökünün çene kemiğinin içine yerleştirilmesi. Bu cerrahi müdahalede implant ya da cansız diş kökü çene kemiğine vidalanıyor veya sıkıca çakılıyor. Kemiğin implant ile sıkıca kaynaşması genellikle 3 ile 6 ay sürüyor. İmplantın kemik ile kaynaşması tamamlandıktan sonra çok küçük bir operasyon ile dişeti açılıyor ve implantın üzerine yapay dişlere dayanak olacak küçük metal destekler yerleştiriliyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra diş etinin iyileşmesi için tekrar 1-2 hafta kadar beklenmesi gerekiyor. Diş tamamen iyileşince metal desteklerin üzerine protezin dişleri yapılıyor. Tedavi tamamlandıktan sonra implantın başarısı için özel diş fırçaları, diş iplikleri ve ağız gargaraları ile implant çevresinde bakteri oluşumunun önlenmesi ve diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmesi gerekiyor.

 

Dezavantajları?

Bir diş implantının masrafı normal bir takma diş için gerekenden çok daha fazla. Tek bir diş implantının hasta için ortalama maliyeti yaklaşık olarak 1000 mark civarında, buna ek olarak üzerine yapılan protezin de masrafları var. Bir diş implantının uygulanması ve üzerine protez yapılması arasında 3-9 aylık uzun bir süre geçiyor. Ancak ortalama 20 yıl olarak belirlenen uzun ömrü düşünüldüğünde, bu süre göze alınabiliyor. Her cerrahi müdahalede olduğu gibi diş implantlarının uygulanmasında da enfeksiyon riski vardır. Uzmanlar tarafından yüzde 1 olarak belirtilen, diş implantının yerleştirildikten sonra kemiğe yapışmama riski kişiden kişiye değişebiliyor. (Bakınız, İmplantın Riskli Olduğu Durumlar)

 

Neden Pahalı?

Diş implantı, bilim adamlarının hala üzerinde çalışmakta olduğu ve gün geçtikçe daha çok gelişen bir yöntem. Şu anda hasta için maliyetin yüksek olmasının en önemli sebebi, tedavi için ödenen ücretin büyük bir kısmının araştırma çalışmalarına gitmesi. Uzmanlar yakın bir gelecekte tedavi maliyetinin düşeceğine ve bulunan yeni yöntemlerle diş implantının herkesin kolaylıkla uygulatabileceği bir diş tedavi yöntemi olacağına kesin gözüyle bakıyorlar.