İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Çocuklarda Diş Hekimi Korkusuna Son!

Çocuklarda Sedasyon Yöntemi

Diş hekiminden korkan çocukların diş tedavileri artık rahatça yapılabilecek.

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı’nda, burun veya ağız yoluyla çocuklara verilen bir madde ile çocukların bilinçleri zayıflatılarak, diş tedavileri yapılıyor.

Konuya ilişkin bilgi veren, Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Tüzüner, Türkiye’de diş hekimine giden hastaların sayısının oldukça az olduğunu vurgulayarak, özellikle diş hekimine gelen çocukların korkuları nedeniyle tedavinin kısa zamanda ve uygun şekilde gerçekleştirilemediğini söyledi.

Prof. Dr. Tüzüner, diş doktorundan korkan çocuklar ve yetişkinler için geliştirilen ancak uygulaması çok yaygın olmayan “Bilinçli Sedasyon” yöntemiyle özellikle 0-15 yaş arası çocukların diş sorunlarını rahatlıkla tedavi ettiklerini belirtti. (Bakınız, Çocuklarda Sedasyonla Diş Tedavisi)

 

İlaç Ağız Veya Burun Yoluyla Veriliyor.

Çoçuklara burun yoluyla veya meyve suyunun içine karıştırılarak ağız yoluyla verdikleri ilaçla çocuklarda geçici bilinç kaybı oluşturduklarını anlatan Prof. Dr. Tüzüner, hastanın ilaç verildikten sonra sözlü uyaranlara cevap verebildiğini, acıyı hissettiğini, ancak çok fazla tepki veremediğini ifade etti.

Bu duruma gelmiş hastaya diş tedavisini uyguladıklarını kaydeden Prof. Dr. Tüzüner, şunları söyledi: “Bize göre bu uygulamanın en büyük avantajı, çocukta ilaç verildikten sonra 1 saat kadar hafıza kaybı oluyor. Bu nedenle çocuk burada geçirdiği tedavi sürecini, dolgu makinesi sesini ve duyduğu acıyı hatırlamıyor. İlaç etkisi sürerken çocuk uyanık ama sersemleyerek hareket ediyor. Aslında çocuk zaten hep uyanık, yalnızca bilinci zayıflatılıyor, tedavi bittiği zaman doktorunu bile hatırlamıyor. Dolayısıyla çocukta bir travma ve diş hekiminden korkma etkisi yaratmıyor.”

Prof. Dr. Tüzüner, yöntemin, lokal olarak Türkiye’de daha önce de uygulandığını ancak bu kadar geniş kapsamlı ve yüksek teknoloji kullanılarak yapılanın ilk olduğunu bildirdi.

 

Anestezi Uzmanı Yönetiminde Yapılmalı

Bu uygulamadan önce diş koltuğu korkusu olan çocuklara genel anestezi uyguladıklarını, ancak bunun bazı sakıncaları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Tüzüner, “Bilinçli Sedasyon” yönteminin mutlaka bir anestezi uzmanı yönetiminde yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

Uygulamayı gerçekleştiren Diş Hekimi Buğra Özen de hastanın, ilaç verildikten 20 dakika sonra tamamen hekimin verdiği komutları yapacak duruma geldiğini, ilacın verilmesinin ardından 10. dakikadan itibaren yaklaşık 1 saat boyunca yapılan tedavinin hiçbirini hatırlamadığını anlattı.

Özen, hastaya ilk olarak “dormikum” denilen bir maddenin verildiğini, “azot protoksit” maddesiyle uygulamaya devam edildiğini ve uygulamanın son 5 dakikasında çocuğa oksijen verildiğini anlattı.

Güvenlik sınırları içerisinde, doz aşımı olmadan hastaya bu ilacın verildiğini belirten Özen, hastanın alnına ve parmağına yerleştirilen elektrotlarla da anestezinin derinliğini, oksijen basıncını ekrana yansıtarak kontrol ettiklerini kaydetti.