İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Çay Dişleri Kuvvetlendiriyor!

Çay Dişleri Kuvvetlendiriyor!

Çayın bilinen faydalarının yanı sıra diş sağlığı içinde yararlı olduğu saptandı.

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlkay Tosun, çayda bulunan doğal florürün, diş minesini kuvvetlendirdiğini söyledi

Tosun, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın, bazı kanser türlerinden kolesterole, kan basıncından, kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığı iyileştirici özelliği olduğunu bildirdi. Çayın bilinen faydalarının dışında diş sağlığı için de yararlı olduğunu belirten Tosun, “Çay doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir” dedi. İçeriğindeki florür sayesinde çayın ayrıca ağızdaki bakterileri kontrol altında tuttuğunu da ifade eden Tosun, böylece diş yüzeyinde plak oluşumunun azalmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Şekerin dişin ara yüzeylerinde birikerek bakteri ürettiğini, bu bakterilerin de dişte çürümeyi hızlandırdığını bildiren İlker, “Çay şekersiz içilmeli. Bu açıdan özellikle şekersiz yeşil çay tüketimini öneriyoruz” dedi. (Bakınız, Diş Çürükleri)

 

Çay, Ağızdaki Kötü Kokuyu Yok Edebiliyor.

Çay Diş Çürüklerini Önlüyor!ABD’de Illinois Üniversitesi uzmanları, çaydaki polifenollerin, ağızda kötü kokuya neden olan bakterileri yok edebildiğini saptadı. (Bakınız, Ağız Kokusu)

Ağızdaki anaerob bakterilerin hidrojen sülfit benzeri kokuya neden olduğuna değinen Dr. Christine Wu, bakterilerin oksijenin azaldığı dil arkasında ve diş etlerinin derinliklerinde çoğaldığını, düşük orandaki polifenolin bile bu bakterileri öldürebildiğini ifade etti. Laboratuvar ortamında yapılan araştırmada, polifenollerin, hidrojen sülfit oluşumuna neden olan enzimi önleyebildiği saptandı.

Önceki araştırmalarda siyah çayın dişte çürümelere yol açabilen bakterilerin üremesini engelleyebildiği ve diş yüzeyinde meydana gelen plakaları ve asit oluşumunu azalttığı belirlenmişti.

Araştırmayla ilgili rapor, Amerikan mikrobiyoloji kuruluşunun Washington D.C’de yapılan 103. genel kurulunda açıklandı.