İmplant Fiyatları 2021 | Zirkonyum Diş Fiyatları 2021 Ankara İstanbul
Tıkla Ara!
İmplant ve Estetik Diş Hekimliği

Genç Yaşta Yaşanan Diş Dökülmesi Alzheimer Habercisi

Diş Çekimi, Diş Eksikliğinde İmplant

Amerikalı bilim adamları, genç yaşta yaşanan diş dökülmesinin, gelecekteki olası bir Alzheimer hastalığının habercisi olabileceğini tespit etti.

Güney California Üniversitesi tarafından tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre diş eti hastalıkları sonucu ortaya çıkan diş kaybı ile bu yaygın bunama hastalığı arasında güçlü bir bağlantı bulunuyor.

Uzmanlar, genç yaşta diş eti hastalıklarının yol açtığı iltihaplanmaya maruz kalanların, yaşlılık yıllarında Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin 4 kat yüksek olduğuna inandıklarını açıkladı.

Araştırma sırasında, sağlık durumları birbirinden farklı olan İsveçli 109 çift ikizin kayıtları incelendi. Her ikizden sadece bir kardeşte Alzheimer ya da başka bir bunama hastalığı vardı. Bilim adamları bu katılımcılarla 1960’lı yıllar yapılmış anket sonuçlarını da araştırmada kullandı. Diş dökülmesi ya da sallanmasıyla ilgili soruların da geçmiş anketlerde bulunduğunu belirten uzmanlar, diş eti hastalıklarının "ham göstergesi" olarak bu verileri kullandıklarını açıkladı. (Bakınız, Diş Eti Hastalıkları)

Uzmanlar bununla birlikte, kalıtsal olarak aktarılan Azheimer genlerinin, bu hastalığın ortaya çıkmasında daha büyük bir risk faktörü oluşturduğunu vurguladı. (Ayrıca Bakınız, Diş Eksikliğinde İmplant Tedavisi)